Chystáme se na první hodinu…

Pokud se k nám chystáte poprvé a přesně nevíte jak se připravit na první hodinu a co přesně a proč si vzít s sebou, tak následující řádky jsou pro vás 🙂

S sebou si nezapomeňte vzít očkovací průkaz, pokud jste tak neučinili, psa ošetřete proti blechám.

Je třeba si uvědomit, že pes přichází na pro něj neznámé místo, kde bude plno cizích pachů, lidí a psů. Cviky, které doma nebo na procházce zvládá, v cizím prostředí vůbec „umět“ nemusí. Proto je důležité psa co nejvíce motivovat. Z tohoto důvodu si pro něj připravte výjimečně dobré pamlsky. Pokud pes denně sní kvantum piškotů, v cizím prostředí na ně nemusí vůbec reagovat, nebo jen velmi slabě. V tom případě jsme s výcvikem u konce, jelikož nemáme jak přesvědčit psa, že s námi má spolupracovat.

Při tréninku zkrmíme velké množství pamlsků, proto je důležité si připravit kvalitní pamlsky, jako je například vařené kuřecí, nebo sušené maso. V případě že máme malého psa, můžeme tak nahradit celou jednu krmnou dávku! Pokud by pes po celou dobu tréninku přijímal například piškoty, nebo průmyslově vyráběné pamlsky, dostal by do těla velké množství cukru, popřípadě soli. Pokud dáme psovi jednou za čas „nezdravý“ pamlsek, nic se mu nestane. Ale pokud na takovéto nepříliš vhodné pamlsky cvičíme celou hodinu několikrát týdně, časem se to může negativně projevit na jeho zdraví.

Budete potřebovat dva druhy pamlsků. Jedny velmi lákavé, tzv. hodnoty A (zmíněné výše) a druhé méně oblíbené, tzv. hodnoty B. Předem vyzkoušejte, jak na které pamlsky váš pes reaguje a kterým dává přednost.

Další často opomíjenou věcí při tréninku, která pak značně komplikuje práci, je dostupnost pamlsků. Ideální je pořízení pamlskovníku a kalhot s většími kapsami, ať můžete dostatečně rychle psa odměňovat. Nejsou vhodné igelitové pytlíky zastrčené někde hluboko.

Velmi důležitým prvkem při trénování psa je společná hra. Nejvhodnějším stylem hry je přetahování o hračku. Ne všichni psi přetahování milují, ale toto lze časem naučit. Z tohoto důvodu si s sebou vezměte hračku na přetahování a dále psovu nejoblíbenější hračku (nikoliv nejhezčí). Pokud žádné vhodné hračky na přetahování nevlastníte, můžete si je zakoupit přímo u nás.

Psovi pořiďte kvalitní co možná nejširší obojek z kůže nebo látky. Nepoužívejte řetízkové nebo stahovací obojky. Na výcvik není příliš vhodný postroj. Pokud je váš pes agresivní, vezměte si s sebou koš. Pravděpodobně vám trenérem bude doporučena ohlávka. Nezapomeňte na vhodné vodítko. Flexi vodítka slouží jen k venčení, nikoli výcviku.

Během lekce se vám trenér bude průběžně věnovat. Vždy (hlavně ze začátku) cvičí jen jeden pes, zbytek je přivázaný nebo odložený v kleci. Jestliže vlastníte klec nebo přepravku, vezměte si ji s sebou, je to výborná příležitost, jak psa naučit milovat pobyt v ní.

Před tréninkem psa nekrmte (alespoň 3-4 hodiny) a pořádně vyvenčete. Přibalte si s sebou vodu.

Uvědomte si, že na tréninku se učíte hlavně vy, jak se psem správně pracovat. To znamená, že lekce jsou určeny převážně pro vás, majitele. Trénink psa probíhá z 90% mimo cvičák (doma, na procházce, na

návštěvě, na zahradě…). Cvičit se psem pouze jednou týdně, sice pod dohledem trenéra, je nedostatečné a je to ztráta času jak pro vás, tak pro nás. Výhodou je, že stačí se psem pracovat intenzivně 5-10 minut denně, zbytek „tréninku“ probíhá po celou dobu, co jsme se psem v kontaktu.

Při jakýchkoliv nejasnostech nebo dotazech nás neváhejte kontaktovat emailem!

Těšíme se na vás,

DogSport CZ