Povídání o tricích aneb proč je cvičit?

Je velmi mnoho důvodů proč učit svého psa tzv. trikům. Jedním z hlavních je, že je to pro obě zúčastněné strany zábava. A čím více zábavy si s vámi váš pes užije, tím více pro něj budete zajímaví a tím více vás bude poslouchat. Není už toto dost pádný argument?

Triky jsou jedna z mála možností, jak se svým psem komunikovat. Když pes pochopí pravidla tréninku, resp. čím více triků jej naučíte, tím každá další lekce bude snazší a nakonec zjistíte, že se váš kamarád dokáže učit neuvěřitelně rychle.

Triky zlepšují schopnost přemýšlet, rozvíjí koordinaci, motivaci a rozšiřuje dovednosti, a to nejen psí! S každým dalším naučeným cvikem se stáváte zkušenějším trenérem. Zjistíte, jak váš pes přemýšlí, jakou rychlostí se učí atd. Nakonec se takzvaná „poslušnost“ pro vás stane jen dalším trikem, nikoliv nepříjemnou povinností jako pro psa, tak i pro vás.

Například mí dva psi (šiperka Herry a pumi Fífa) mají každý naprosto jinou strategii, jak přijít na finální podobu cviku. Šiperka jde na to tak, že nabízí tolik chování, až se zkrátka trefí, zatímco Fífa nad danou situací velmi přemýšlí, nejedná zbrkle a velmi přesně si uvědomuje, které chování přináší odměnu. K výsledku se dostanou většinou obě stejně rychle.

Například nedávno jsem je učila skládat plastové mističky na sebe. Jeden pes vždy leží v pelechu a pozoruje, jak druhý vedle něj cvičí (zároveň takhle trénuji kontrolu – teď cvičíš ty, teď cvičí ta druhá). Herry okamžitě vlezla do mističky, strčila dovnitř čumák, začala v mističce přešlapovat, pak ji zvedat a jezdit s ní po podlaze. (Odměňovala jsem zvednutí misky).

Fífa přišla k misce, strčila do ní čumák a čekala. Nic se nedělo (žádnou odměnu ji toto chování nepřineslo) a tak místo čumáku dala do misky nohu. Opět žádná odměna – opět zkusila strčit čumák a jakmile byl v úrovni okraje misky – dostala odměnu. Po několika úspěšných pokusech se mi podařilo Fífu natvarovat tak, že si opřela zuby o okraj misky a po několika dalších pokusech již taky zvedala misku do vzduchu.

Dvě rozdílné strategie, ale obě úspěšné 🙂

Vedlejšími efekty, které mi trénink triků přinesl byly například: „rozkrmení“ nežravého psa, zlepšení motivace, zmírnění strachu, uvědomění si vlastního těla a mnoho dalších, ale o tom až někdy příště 🙂